tre menn med yoga terapi

Kreativt håndarbeid gir terapeutiske fordeler

Nyere forskning har vist at å engasjere seg i håndarbeid har mange positive effekter på ens fysiske, mentale og kognitive velvære.

Strikking, hekling eller skinnarbeid tilbyr alle en terapeutisk aktivitet som kan gi avslapning, redusere stress og angst og forbedre fokus og konsentrasjon. Bli med oss når vi dykker ned i årsakene til at håndarbeid er så gunstig og hvordan det kan forbedre den generelle trivselen og livskvaliteten.

Håndarbeid – mer enn bare en hobby

Håndarbeid er mer enn bare en hobby eller et håndverk – det kan også forbedre ditt generelle velvære betydelig. Utallige studier har vist at å engasjere seg i håndarbeid, som skinnarbeid eller strikking, kan redusere stressnivået, senke blodtrykket og til og med lindre symptomer på depresjon og angst. 

Det å skape noe vakkert og håndgripelig med dine egne to hender kan være utrolig styrkende og tilfredsstillende. Dette kan gjelde alle typer håndarbeid. Så hvis du leter etter en måte å forbedre din mentale helse og slippe løs kreativiteten din, kan håndarbeid bare være den perfekte aktiviteten for deg.

 

5 fordeler med håndarbeid

  • Det bidrar til å redusere stress og fremme avslapning
  • Det gir hendene noe produktivt å gjøre
  • Det hjelper å utvikle finmotorikk
  • Den kan brukes til å skape noe vakkert og meningsfylt
  • Det er en fin måte å praktisere mindfulness og være i øyeblikket

Jeg har hatt mange hobbyer opp igjennom årene. Blant annet å nevne er maling, kalligrafi, snekkerarbeid og det siste er skinnarbeid. Håndarbeid har alltid hjulpet meg med å lindre stress da det lar meg dykke inn i en meditativ sinnstilstand der kreativiteten min tar overhånd.

Håndarbeid

Å jobbe med lær/skinn gir meg en følelse av ro og retter fokuset mitt. Det hjelper meg å koble meg fra teknologien og få kontakt med det enkle ved å lage ting med hendene mine, noe som er ekstremt tilfredsstillende, styrkende og inspirerende.

Håndarbeid er en fin måte å stresse ned på, bidra til å forbedre fokus og til slutt øke fysisk helse. 

 

 

Mindfulness

Mindfulness innebærer å fokusere på øyeblikket, og drive med håndarbeid er en god måte å praktisere dette i hverdagen. Ved å ta deg tid til å tenke på hver søm, fargene du bruker og visualisere hvordan alt ser ut, kan gi deg kognitiv velvære og evner til å være oppmerksom og gir deg tid til å sette pris på de små vakre detaljene.

Du skaper og utforsker en verden av farger, tekstur og dimensjoner som er unik for din egen stil. Å ta deg tid til å øve oppmerksomhet med håndarbeid kan bidra til å fremme følelser av fred og ro, slik at du kan forbli tilstede i øyeblikket og nyte den kreative prosessen.

Mindfulness har vært knyttet til å redusere stress- og angstnivåer, samt å forbedre generelle velvære. Et flott redskap for oppmerksomhetspraksis fordi det er beroligende – noe som ofte mangler i hverdagen vår. 

Ved å gi deg selv noen øyeblikk i løpet av dagen til å jobbe med prosjektet ditt, kan du flykte fra livets bekymringer og sole deg i den beroligende atmosfæren. Ikke bare vil det bidra til å redusere stress, angst og forbedre velvære, men det er også en fin måte å slappe av på, og gir deg det perfekte verktøyet for å engasjere tankene dine i noe kreativt og hyggelig.

De sosiale fordelene

Vi lever i en tid hvor ting rundt oss skjer i rekordfart. Mange gjøremål; på jobben og hjemme, påtar oss unødvendig mye stress i hverdagen. Håndarbeid kan være flott for stressavlastning, med gjentakelse av sting som en form for meditasjon og gir et utløp for å slappe av. 

Ikke bare er det en oppmerksom aktivitet, men sluttresultatet av håndarbeid kan også være utrolig givende. Med tid og krefter kommer ferdigheter, og en økt følelse av prestasjon. Når stingene kommer sammen, er det en flott påminnelse om at vi kan lage noe vakkert ut av kaoset i livene våre.

Det kan også være en fin måte å sosialisere seg på, da det lett kan bli en samarbeidsaktivitet når det gjøres i grupper eller med venner. Å samles rundt det samme håndarbeidsprosjektet gir et miljø for meningsfulle samtaler og kontakt med mennesker som deler lignende interesser.

Det kan også være en fin måte å sosialisere seg på, da det lett kan bli en samarbeidsaktivitet når det gjøres i grupper eller med venner. Å samles rundt det samme håndarbeidsprosjektet gir et miljø for meningsfulle samtaler og kontakt med mennesker som deler lignende interesser. 

Videre kan denne typen håndverk bidra til å gi tilbake til samfunnet på ulike måter, fra å lage plagg for de som trenger det til å bidra til kunstutstillinger som kommer veldedige organisasjoner til gode – alt mens man lærer en ny ferdighet eller utvikler eksisterende.

Gjennom strikking, knipling, skinnarbeid og broderi kan du lage unike kunstverk som vil vare i generasjoner. Det er styrkende å kunne gjøre råvarer til noe spesielt, og det er ekstremt gledelig å se sluttresultatet av det harde arbeidet ditt. Det er ingen grenser for hva du kan gjøre med håndarbeid; du må bare ha tålmodighet og dedikasjon for å få det til!

Share the Post: